Conor Mcpherson

Conor McPherson, és un dramaturg i guionista irlandès denominat pel New York Times com “el millor dramaturg de la seva generació”, autor de nombrosos textos de teatre, cinema i sèries de televisió.

En reconeixement a la seva contribució al teatre mundial, McPherson va ser guardonat amb un Doctorat en Literatura Grau Honoris causa, el juny de 2013.

La seva obra, The Weir, va guanyar el premi de la BBC a la Millor Obra Nova als Premis Olivier el 1999, premi pel qual va ser nominat també l’any 2006 per Seafarer.

Va ser nominat a la Millor Obra al Festival Fringe de Dublín i als l’Estafis / ESB Theatre Awards irlandesos el 2000 per la seva obra Dublin Carol.

L’any 2008 va començar la producció de The Eclipsi, que va marcar el seu debut com a director de cinema. L’eclipsi va ser adaptada per Conor d’una història de fantasmes de Billy Roche.

Al 2011 va escriure i va dirigir The Veil pel Teatre Nacional i al 2012 va adaptar de Strindberg La dansa de la mort per a la temporada de Donmar Trafalgar. Més recentment Conor ha treballat en la nova sèrie de la BBC, Quirke, que basada en els llibres de Benjamin Black, The Night Alive, i que es va estrenar al Donmar Warehouse Theatre de Londres essent representada posteriorment a l’Atlantic Theater de Nova York.

A Catalunya s’han representat les seves obres en diferents ocasions:

ü  La presa (The Weir), Teatre Romea 1999. Direcció Manel Dueso. Repartiment- Boris Ruiz, Andreu Benito, Xavier Capdet, Josep Julien i Angels Bassas. Va ser un èxit de crítica i públic, i va obtenir diverses nominacions als Premis Max de teatre.

ü  Sota el Til·ler (This llimi tree bower), Centre Dramàtic del Vallès dirigida per Xicu Masó.

ü  Dublín Carroll, Sala Beckett, dirigida per Manel Dueso, amb Aurea Marquez i Bernat Quintana. Gran èxit de públic. Representada posteriorment a la sala Villarroel.

ü  La Perla29 va fer una versió de La Presa a la Biblioteca de Catalunya amb la Direcció d’Oriol Broggi, gran èxit de públic i ampliació de dates.